Una din bijuteriile Mediteranei – Corsica
Author: admin | Category: Destinatii, UncategorizedUna dintre cele mai mari insule din Marea Mediterana, Corsica este locul in care s-a nascut unul dintre cele mai importante personaje din istoria Frantei: Napoleon Bonaparte. Peisaje salbatice, zone rurale care si-au pastrat autenticitatea, munte, mare, un port spectaculos, cladiri cu o arhitectura aparte.
Prin spirit Corsica este italiana si, ca si Sardinia, pare a nu datora prea mult nici unei natiuni, asa cum exprima cât se poate de sugestiv chiar si drapele lor, prin capul de maur, figura împrumutata de pe steagul regelui Aragonului, ajuns odata stapân peste Sardinia.
Astazi maurul de pe cele doua steaguri are ochii neacoperiti, caci libertatea nu se teme de lumina, desi în imaginea initiala, adoptata si de patriotii corsicani, banda alba îi acoperea ochii.
Corsica are pe drapelul regional un singur cap de maur, iar pe cel al Sardiniei sunt patru capete de mauri despartiti de crucea rosie a Sfântului Gheorghe, simbolul Republicii Genova.
Apartine Frantei din 1768, desi corsicanii nu s-au considerat niciodata francezi ci oameni liberi dar prin spitit este mai degraba italiani.
Este a treia cea mai mare insula a Mediteranei de vest si cea mai putin populata. Pentru splendoarea peisajelor salbatice i se spune mica Italie din Franta sau Insula Frumusetii si este destinatia turistica preferata de francezi pentru vacanta de vara. Insula este destul de scumpa pentru turistii care opteaza si o viziteze în timpul verii, dar accesibila oricarui buget si mai putin aglomerata la început de toamna.
În Corsica se poate ajunge cu avionul, pe insula sunt patru aeroporturi, sau cu feriboatul din Franta, de la Nisa sau Marsilia, sau din Italia, de la Genova sau Livorno, iar interiorul Corsicii poate fi vizitat, daca nu închiriati o masina, cu autobuze regionale.
Sau, pentru a descoperi sufletul insulei într-un fel original sau chiar aventuros, cu micul tren Trinighellu, care traverseaza de 125 de ani muntii pe viaducte spectaculoase construite chiar de Gustave Eiffel.
Loc strategic, Corsica a atras dintotdeauna. Grecii au ridicat primul sat fortificat pe insula pe la anul 550 i.Hr., au venit apoi pe rând de romani, vandali, ostrogoti si bizantinii.
A fost condusa de orasul-stat Pisa si atunci s-au construit multe dintre bisericile în stil romanic care aminteau de Toscana, dintre care poate cea mai frumoasa este Eglise Santa-Maria Assunta, si dupa 1284, timp de aproape cinci secole, insula a fost provincie a republicii genoveze. A fost alipita Frantei, sub forma rascumpararii unei datorii, dar corsicanii au proclamat republica independenta si au rezistat, condusi de Pasquale Paoli, mai multi ani în fata trupelor franceze, înainte de a fi înfrânti.
Cel mai iubit fiu al Corsicii, patria luptatorilor pentru libertate si independenaa, este Napoleon Bonaparte, nascut în Ajaccio, capitala insulei, care a intruchipat chiar esenta spiritului corsican, si pe urmele caruia duc astazi mai multe rute turistice, catre Corti, Bastia, Calvi sau Bonifacio, pentru a descoperi istoria familiei Bonaparte si copilaria lui Napoleon.
Ascuns în adâncul unui golf înconjurat de munti înalti, Ajaccio este un frumos oras istoric, cu bulevarde si piete largi strajuite de palmieri si cladiri de piatra în nuante pastel, dar si statiune turistice cu hoteluri si apartamente de standarde diferite, o infrastructura urbana dezvoltata si cafenele pline de veselie, unde totul pare a aminti de marele Napoleon.
Vizitati baptisteriul din Catedrala Notre Dame de la Misericorde si straduta îngusta unde este casa copilariei sale, Musée National de la Maison Bonaparte, grota de la Casona – loc preferat de meditatie sau capela unde se afla mormintele familiei Bonaparte.
Nu uitati de Marché Central d’Ajaccio, piata în aer liber din apropierea portului unde puteti gusta din cârnati si alte mezeluri preparate din carnea porcilor mistreti de pe insula, mari amatori de castane, si brocciu, o brânza de oaie aromata, de tip ricotta si comandati un pahar de vin alb corsican aspru sau un mirto rece – digestiv preparat din fructe de mirt.
Din port puteti pleca într-o excursie de trei ore pe mare spre Insulele Sanguinaires, stâncoase si salbatice care marcheaza intrarea în Golful Ajaccio.
Din capitala, urmand coasta vestica, deosebit de frumoasa si salbatica, ajungeti la defileurile Restonica si Tavignano si apoi în zona Golfe de Porto cu stânci rosii de sute de metri care par si plonjeze în apele marii, si la Rezervatia Scandola, situata pe 1000 de hectare de teren stâncos, cu specii rare de animale si plante, înscrisa în patrimoniul mondial al UNESCO.
Frumoasele statiuni de pe coasta, Saint Florent, Calvi sau Cargese, din golful Sagone, ofera facilitati si conditii ideale pentru sporturile de apa, windsurfing, kitesurfing schi sau pentru navigatie.
De la Saint Florent puteti porni spre partea centrala a insulei, spre zona înalta cu vârfurile Mont Stellu si Mont Astu sau spre Nebbio, o zon? de dealuri cu pitoresti sate traditionale, Casinca, Lento, Belgodere, cu maslini si podgorii unde se produc vinuri cu gust aspru, ori spre Desert des Agriates, singurul de?ert oficial al Europei.
Sartene este un sat montan, cu cladiri din secolul XVI înca functionale si cu o istorie lunga cu pirati si banditi. Locuitorii se ocupa însa acum cu îndeletniciri mult mai pasnice, oraselul fiind apreciat pentru calitatea superioara a vinurilor produse aici.
În nordul insulei este Bastia, o fosta colonie genoveza fortificata în secolul XIV, de la care vine si numele orasului, Bastiglia in italiana înseamna Turnul de veghe.
Vizitati zona denumita Terra Nova, cu cladiri ridicate în timpul genovezilor, sau Piata St-Nicolas, un loc pitoresc cu palmieri umbrosi si o statuie a lui Napoleon, unde se poate mânca bine la tavernele care ofera mese gourmet.
Cel mai frumoasa plaja este la Plage de Ricant, iar cele mai pitoresti peisaje sunt în Peninsula Cap Corse, o limba de pamânt lunga de 40 de km cu mici porturi si sate pescaresti risipite printre vii si livezi de lamâi.
Nacres, considerata perla coastei, iar la 7 km de Porto-Vecchio este Santa Giulia, una din cele mai frumoase plaje din Corsica, foarte larga si cu nisip alb perlat, înconjurata de tufisuri maquis si flancata de munti împaduriti cu pini. Golful adapostit este foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de apa, în special pentru începatori, si în întreaga zona sunt poteci ideale pentru plimbari pe jos sau cu bicicleta.
Bonifacio este cea mai sudica statiune, cu conditii excelente de cazare si atractii de cinci stele pentru iubitorii zonelor linistite si a peisajelor istorice.
Oraselul este aglomerat si de vizitatorii care vin cu iahturi sau veliere si acosteaza în noul port, o zona vesela cu nenumarate baruri si restaurante chic. Portul a fost întemeiat în secolul IX de Bonifacio, marchizul de Toscana, si fortificat de genovezi în timpurile medievale.
Partea veche a orasului este un adevarat labirint de stradute înguste cu cladiri istorice unde merita sa vizitati Catedrala Sainte-Marie-Majeure, ridicata acum opt secole, Biserica gotica St Dominique construita în secolul XV, cu un turn octogonal la fel de spectaculos ca si celelalte doua turnuri ale vechilor fortificatii, Torra di Sant’ Amanza si Torra di Sponsaglia. Vechiul port are un litoral splendid presarat cu golfuri si plajele Sogno, Cola Rossa, Rondinara sau Pinarello ofera nenumarate optiuni pentru sporturi, pescuit, plimbari cu barca sau excursii de scufundare pentru a admira recifurile de corali si fauna marii.